Hvis du nogensinde har kigget på et træværk og bemærket tonsvis af bittesmå huller, så har der nok været besøg af den såkaldte borebille. De kan skade træet markant, og det kan også gå udover dine møbler, men i det hele taget alle typer træ i områder, hvor luftfugtigheden er høj.

Borebillerne og deres larver kan være rigtigt svære at komme af med igen, og derfor gælder det om at handle hurtigt, så du kan nå at få bugt med dem, inden træet går i stykker. Heldigvis er der råd og hjælp at hente, når det kommer til bekæmpelse af borebillerne og de kommer her:

Dette kan du selv gøre

Når det gælder borebiller bekæmpelse, så kan du godt prøve kræfter af med det selv. Det du kan bruge, er et træbeskyttelsesmiddel, som du kan købe i dit nærmeste byggemarked. Midlet skal på træet hvor hullerne er blevet spottet og du skal herefter sikre dig, at midlet kommer helt ind i hullerne og ikke kun udenpå, ellers er det nytteløst.

Er der tale om en mindre genstand, f.eks. en skammel, så kan den ligges i fryseren i et døgns tid eller to. Borebiller kan ikke overleve i minusgrader, og det er altså derfor en meget effektiv løsning. Desværre oplever mange, at problemet opstår i et større træværk.

Du kan også flytte genstanden til et tørt rum i huset, da fugt er grunden til, at billen trives. Luft derfor også godt ud, så indelukketheden ikke ender ud i høj luftfugtighed.

Dette kan en professionel gøre

Vælger du derimod at få hjælp til dit skadedyrsproblem, så kan du selv slippe for besværet. Bekæmpelsen af borebiller udføres ved hjælp af en sprøjtebehandling. Dette vil slå dem alle ihjel, men vigtigst af alt, larverne, da de voksne borebillers livstid i forvejen er meget kort. Larverne kan derimod leve i træet i meget lang tid, nærmere bestemt flere år, inden at de kommer i voksenstadiet.

Dog er det vigtigt at vide, at bekæmpelsen først går i gang, når der er blevet lavet en vurdering af problemets omfang, da det har stor betydning om billerne har været der i kort tid, eller om de har været der over en årrække. Hvis de opfylder sidstnævnte, har de måske også snuset sig vej til andre ting af træ – og du skal jo helst komme af med problemet i første hug.

ilt11.dk