Tandlægeskræk er en udbredt form for angst. Og selvom mange tilfælde af tandlægeskræk er opstået i løbet af en enkelt eller to episoder i barndommen, findes der også mennesker, der har tandlægeskræk uden at vide hvorfor. Uanset årsagen til din tandlægeskræk kan du glæde dig ved, at der er flere ting, du kan gøre for at minimere angsten. Nedenfor giver vi dig syv tips, som kan hjælpe dig med at overkomme din tandlægeskræk.

Stå ved din angst

Først og fremmest er det vigtigt, at du står ved din angst. Indse at du har tandlægeskræk, og fortæl det meget gerne til din tandlæge, så han eller hun kan gøre sit for at imødekomme dine behov. Der er absolut ingen grund til at være flov over skrækken. Husk desuden på at du med garanti ikke er den første patient med tandlægeskræk, som din tandlæge har haft i stolen.

Lav konkrete aftaler

Hvis du har tandlægeskræk, kan det også hjælpe, at du laver nogle konkrete aftaler med din tandlæge, om hvad der skal ske under hver behandling. På den måde behøver du ikke at bekymre dig om ubehagelige overraskelser, når behandlingen står på.

Få nok med hvile før behandlingen

Angst stortrives, når du er træt. Derfor kan det være en rigtig god idé, at du sørger for at være udhvilet, når du skal til tandlægen.

Tag en ven med

Alt afhængig af hvor slem din tandlægeskræk er, kan du også overveje at tage en ven eller et familiemedlem med til dine behandlinger. For nogle mennesker er den værste skræk forbundet med dét at sidde i venteværelset, og i sådanne tilfælde kan det hjælpe en del på situationen, at du ikke sidder der helt alene.

Find den rigtige tandlæge

Der findes mange dygtige tandlæger i Danmark. Men blot fordi en tandlæge er dygtig, betyder det ikke, at han eller hun er den rette tandlæge for dig. Evnen til at kunne slappe af hos tandlægen hænger i høj grad sammen med, at du går hos en tandlæge, som du føler dig tryg ved. Brug god tid på at finde den rigtige tandlæge, og overvej eventuelt din tandlæge i Slagelse, hvis du bor i dette område.

Brug angstdæmpende redskaber

For nogle mennesker kommer tandlægeskræk til udtryk som lidt ondt i maven eller en lettere spændingshovedpine. Men der findes også mennesker, der er så bange for at gå til tandlægen, at de sagtens kan nærme sig et reelt angstanfald blot ved tanken om at skulle bruge en time i tandlægestolen. Er du én af dem? Så bør du prøve at tilegne dig nogle angstdæmpende redskaber. Lav nogle vejrtrækningsøvelser. Dyrk noget motion for at slippe af med dét tankemylder, der sikkert ledsager din tandlægeskræk. Og gå eventuelt online for at finde flere konkrete øvelser, som du kan lave, når du begynder at kunne mærke angsten melde sin ankomst.

Pas på tænderne

Slutteligt er det essentielt, at du passer godt på dine tænder. Hvis du kan undgå at få huller, betændt tandkød og andre tandproblemer, kan du også markant minimere de gener, som du ellers ville skulle døje med, når du går til tandlægen.