En autoklaver er en avanceret teknologisk enhed, som er uundværlig inden for steriliseringsprocesser. Den er designet til at sikre total eliminering af mikroorganismer, via brug af damp og tryk i den perfekte harmoni for at opnå en nøjagtig og pålidelig sterilisation af materialer og redskaber.  Autoklaver spiller en afgørende rolle inden for en række forskellige brancher. I dette korte blogindlæg vil vi gå i dybden med at finde ud af, hvad en autoklaver er, og hvem der typisk anvender den i deres brancher. 

Man anvender en autoklaver til at dræbe eller inaktivere mikroorganismer som bakterier, vira, svampe og sporer, som kan forårsage infektion eller kontaminering. Autoklaver er afgørende inden for brancher som medicinsk, videnskabelig, industrielt og fødevareområdet, hvor renlighed og sterilitet er af største betydning. Autoklaver anvender væsker som bliver lavet om til damp under tryk for at opnå at de redskaberne som er blevet placeret inde i autoklaver, bliver sterile. Dampen trænger ind i materialer og redskaber og dræber mikroorganismer ved at ødelægge deres cellevægge eller proteiner.  Autoklaver arbejder typisk ved høje temperaturer, ofte over 121 grader. Denne høje temperatur skaber et miljø, hvor mikroorganismer ikke kan overleve. Autoklaver kan bruges til at sterilisere en bred vifte af materialer, herunder redskaber som er lavet af metalinstrumenter, glas, plastik, tekstiler og kulturer. For at bibeholde at ens redskaber forbliver sterile er det vigtigt, at have nogle høj kvalitets nitrilhandsker på, både før redskaberne kommer ind i autoklaver og efter. Det er utrolig vigtigt at skrifte sine nitrilhandsker hver gang de har været i kontakt med en overflade som kunne have leve mikroorganismer på sig. Hvis man ikke skrifter sine nitrilhandsker kan man nemt risikere at transportere mikroorganismer videre. Når redskaberne er færdig og helt sterile fra autoklaver, skal man anvende helt sterile nitrilhandsker, som er pakket ind for at de bliver helt sterile. Det er utrolig vigtigt at man kun rør ved det sterile redskaber med de sterile nitrilhandsker, så der ikke sker kontaminering og man er nødt til at anvende autoklaver igen, for at gøre det hele sterile.

Dem som typisk vil anvende en autoklaver, er også blevet uddannet inde for hvordan man skal bruge den, og hvorfor det er så vigtigt at ens redskaber er sterile. Autoklaver bruges inde for en del forskellige brancher, hvor den nemlig er afgørende for at opretholde sundheds- og sikkerhedsstandarder, som kan være et sted inde for medicinsk og sundhedsvæsen, men bliver også brugt hos tandplejen og mange andre brancher. Den bruges i brancher hvor der ikke må ske krys kontaminering, da hvis det sker kan ende med spredning af mikroorganismer, som kan ødelægge en prøve eller som kan transportere en sygdom fra en person til en anden.